در شماره قبل به چگونگی پیمان شكنی یهود بنیقریظه و نیز نقش آنها در جنگ احزاب اشاره شد.
یهودیان بنیقریظه پس از آن كه به نقض عهد خود با پیامبر اسلام و مسلمانان مصمم شدند خود را برای حمله به مدینه آماده كردند امّا باز هم از مقاومت و درگیری با مردم در شهر و بلكه از عاقبت كار بیم داشتند. از این از حمله عمومی و آشكار به شهر صرفنظر كردند و منتظر شدند تا وضعیت و موقعیت احزاب و قریش را ببینند. نقشه ابتدایی یهود بنیقریظه این بود كه در آغاز كار شهر مدینه را غارت كنند و زنان و كودكان مسلمان را كه به داخل خانهها پناه گرفته بودند مرعوب سازند. آن ها این نقشه را به تدریج عملی كردند.
از صفیه دختر عبدالمطلب، عمهَ حضرت رسول روایت شده كه گفت: در همان روزها یكی از یهود بنیقریظه به كنار قلعه ما آمد و اطراف آن گردش كرد تا راهی برای ورود به داخل قلعه پیدا كند.
من كه چنان دیدم به حسانبنثابت گفتم: این یهودی ممكن است راهی پیدا كند و داخل قلعه شده و متعرض زنان و كودكان مسلمان شود؛ برخیز و او را دور كن.
حسان گفت: ای دختر عبدالمطلب خدایت بیامرزد و به خدا تو خود می دانی كه من مرد این كار نیستم و كشتن او از من ساخته نیست. صفیه گوید: وقتی من این پاسخ را از حسان شنیدم، كمرم را محكم بستم و آن گاه عمود آهنی برداشتم و با یك ضربت آن یهودی را از پای درآوردم.
مأمور اطلاعاتی مسلمان به پیامبر گزارش داد كه یهود بنیقریظه از میان قریش و قبیله غطفان دو هزار سرباز خواستهاند تا از داخل دژ وارد مدینه شوند و شهر را غارت كنند. این خبر در موقعیت و شرایطی به حضرت رسول (ص) رسید كه مسلمانان و سپاه مسلمین سرگرم حفاظت و پاسداری كرانههای خندق بودند تا از نفوذ و پیشروی دشمن جلوگیری كنند. پیامبر فوراً دو افسر به نام زیدبنحارثه و مسلمهابنسلم را با پانصد سرباز مأمور كرد كه در میان شهر به گردش بپردازند و تكبیرگویان از تجاوزات و توطئههای یهود بنیقریظه جلوگیری كنند؛ تا زنان و كودكان مسلمان نیز با شنیدن صدای تكبیر آرام گیرند.
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1. برای کسب اطلاعات بیشتر، مراجعه شود به:
زندگانی حضرت محمد (ص)، سیدهاشم رسولی محلاتی، دفتر نشر فرهنگ اسلامی.
– پیامبری و جهاد؛ جلال الدین فارسی؛ جلد دوم؛ مؤسسه انجام کتاب.
– زندگانی حضرت محمد (ص)؛ تألیف حاج شیخ عباس قمی؛ مؤسسه مطبوعاتی حسینی.
– فروغ ابدیت؛ آیت الله جعفر سبحانی؛ ج دوم؛ چاپ پانزدهم.
زندگانی محمد (ص) پیامبر اسلام؛ ترجمه سیره النبویه؛ تألیف ابن هشام؛ ترجمه سیدهاشم رسولی محلاتی؛ جلد دوم؛ کتابفروشی اسلامیه.
– تاریخ پیامبر اسلام؛ دکتر محمدابراهیم آیتی؛ تجدیدنظر و اضافات؛ دکتر ابوالقاسم گرجی؛ چاپ دانشگاه تهران.
ثبت دیدگاه