حدیث روز
امام علی (ع) می فرماید : هر کس از خود بدگویی و انتقاد کند٬ خود را اصلاح کرده و هر کس خودستایی نماید٬ پس به تحقیق خویش را تباه نموده است.

افزونه جلالی را نصب کنید. Tuesday, 24 June , 2025 ساعت تعداد کل نوشته ها : 1255 تعداد نوشته های امروز : 0×
18 بهمن 1394 - 15:49
شناسه : 3990
بازدید 276
2

سند خیلی محرمانه   افزایش و گسترش تدریجی امواج توفنده نهضت اسلامی مردم ایران طی ماه های آخر عمر رژیم ستم شاهی وآغاز شمارش معکوس سقوط و اضمحلال سلطنت پهلوی، در سال 1357ش/1978م، نظام سلطه را با پدیده ای غیر مترقبه و غیرقابل پیش بینی روبرو ساخته بود. قدرت های غربی حامی و پشتیبان شاه، […]

ارسال توسط :
پ
پ

سند خیلی محرمانه

 

افزایش و گسترش تدریجی امواج توفنده نهضت اسلامی مردم ایران طی ماه های آخر عمر رژیم ستم شاهی وآغاز شمارش معکوس سقوط و اضمحلال سلطنت پهلوی، در سال 1357ش/1978م، نظام سلطه را با پدیده ای غیر مترقبه و غیرقابل پیش بینی روبرو ساخته بود. قدرت های غربی حامی و پشتیبان شاه، به خصوص ایالات متحده آمریکا و برخی دولت های اروپایی و نیز رژیم صهیونیستی با انواع تلاش ها و ترفندهای سیاسی، اطلاعاتی، تبلیغاتی، روانی و حتی نظامی سعی داشتند از سقوط رژیم سلطنتی جلوگیری کنند.

از نظر آن ها، حکومت پهلوی مناسب ترین پایگاه نظام سلطه به سرکردگی آمریکا و صهیونیسم در منطقه خاورمیانه و جهان اسلام در مسیر حراست از مطامع و منافع آن ها در منطقه بود. مهم تر از همه، اسرائیلی ها سقوط سلطنت پهلوی در ایران را یک شکست استراتژیک برای رژیم صهیونیستی در منطقه و بلکه جهان ارزیابی می کردند. آن ها به دلیل ارتباط و همکاری بسیار نزدیک و صمیمی با رژیم پهلوی، هرگونه تزلزل قدرت و حاکمیت در ایران پهلوی را در تعارض با موقعیت و منافع دولت غاصب اسرائیل تحلیل می کردند. از نظر آن ها پیروزی مردم مسلمان ایران، سرآغاز سلسله تغییرات و تحولات، نه فقط در ایران، بلکه کل منطقه و جهان اسلام ارزیابی می شد.

سفارت آمریکا در تل آویو، در 14 دی ماه 1357، یعنی 12 روز قبل از فرار شاه از ایران و 38 روز قبل از سقوط سلطنت پهلوی و پیروزی انقلاب اسلامی با تهیه و ارسال یک متن خیلی محرمانه به وزارت امور خارجه آمریکا در واشنگتن، دیدگاه، مواضع و ارزیابی مقامات اسرائیلی درباره تحولات ایران را گزارش کرده است.

در این گزارش با اشاره به هراس و بهت زدگی برنامه ریزان و سیاست گذاران سیاسی و اطلاعاتی رژیم صهیونیستی، علل، عوامل و چرایی اضطراب و وحشت اسرائیلی ها از منظر خود آن ها ذکر و تصریح کرده است. متن کامل سند که از مجموعه اسناد لانه جاسوسی آمریکا در تهران1 انتخاب و استخراج شده در زیر از نظر خوانندگان می گذرد:

 

طبقه بندی: خیلی محرمانه

تاریخ : 4 ژانویه 1979 ـ14 دی 1357

از: سفارت آمریکا، تل آویو

به: وزارت خارجه، واشنگتن

موضوع: اسرائیل و تحولات ایران

1- خلاصه: اسرائیلیها با حالت بهت زده و هراسناکی سیر فروریختگی ایران به اعماق را نظاره کردهاند. انتظار میرود که انقراض رژیم شاه تعصب گرایی اسلامی نوظهور را در خاورمیانه تقویت نماید که به طور مؤثر بر فروش نفت به اسرائیل تأثیر میگذارد، هشتاد هزار یهودی ایرانی را در معرض خطر قرار میدهد و سپس ثبات منطقهای را که در پی ریزی جریان صلح خاورمیانه در سالهای آتی عامل مهمی میباشد مورد تهدید قرار خواهد داد. فقط تعداد معدودی از افراد تردید دارند که دولت بعدی تهران رابطه اسرائیل با ایران را قطع نماید.چیزی که به تیرگی منبعث از این نگرانیها میافزاید عکس العملهای استراتژیک بی شمار ضد غربی است که یک ایران رادیکال از خود نشان خواهد داد. باور عمومی اسرائیلیها، بر این قرار دارد که ایالات متحده میتوانست با شدت و انرژی بیشتر و به طریقی مؤثرتر از جانب شاه وارد عمل شود و برخی نیز به ایران به عنوان مثالی (برای اسرائیل ـ م) اشاره میکنند که در تحلیل نهایی و به این وصف اسرائیل نمیتواند متکی به واشنگتن باشد. علاوه بر این اسرائیلیها وحشت دارند که کشورهای صنعتی و خصوصاً ایالات متحده حتی از این هم بیشتر به عربستان سعودی متکی شوند و در نتیجه تمایل کمتری به اعمال فشار بر سعودیها جهت حمایت از پیمان کمپ دیوید و راه حلی معتدل برای تضاد اعراب و اسرائیل از خود نشان دهند. نگرانیها و اضطرابهایی که منبعث از تحولات ایران میباشند تغییر مشهودی در مواضع دولت اسرائیل در رابطه با معاهده با مصر ایجاد ننموده است، در اینجا نسبت به تأثیری که یک ایران رادیکال میتواند بر خاورمیانه به طور عام و اسرائیل به طور خاص داشته باشد، نگرانی زیادی وجود دارد ولی تأییدی بر این که سیاستهای دولت ایران بتواند نفوذ قابل ملاحظهای بر سرنوشت میانه روی در منطقه داشته باشد، وجود ندارد.

2- درست مثل همه ما، اسرائیلیها با حالت بهت زده و هراسناک سیر فروریختگی ایران به اعماق را نظاره کردهاند. آنها معتقدند رژیم ثابت قدم، وفادار، دوست و طرفدارِ غربِ شاه به صورت اصلاح ناپذیری از هم پاشیده شده و در انتظار جانشین پیش بینی شدهاش میباشد. در برخی افراد این شبهه وجود دارد که دولت بعدی تهران به رهبری هر که باشد، به اکثر و اگر نه تمام جنبههای رابطه نزدیک و از روی دقت ایجاد شده بین ایران و اسرائیل پایان میبخشد. از نظر برخی تحلیلگران اسرائیلی فقط یک کودتای نظامی به اسرائیل توانایی میدهد تا حداقل مقداری از روابط خود را با ایران نجات دهد. با نگرشی به درون چهارچوب منطقهای، در اینجا انتظار میرود که توفیق مخالفین اسلامی شاه به نیروهای نوظهور متعصب اسلامی در خاورمیانه قدرت ببخشد که به نوبه خود به عدم ثبات منطقهای کمک خواهد کرد و راه رخنة افزایش یافتة روسها در منطقه را میگشاید. بنابراین به تعبیر اسرائیلیها ایران تأثیرات محسوسی دربرخواهد داشت که این تأثیرات نه فقط بر روی روابط دو جانبه ایران و اسرائیل تأثیر خواهند گذارد بلکه بر ثبات منطقهای که در پیریزی جریان صلح خاورمیانه در سالهای آتی عامل مهمی میباشد نیز مؤثر واقع میشوند.

3- برای اسرائیل یک رابطه نزدیک با ایران از کیفیتی عالی و بنیادی و همچنین اهمیتی سمبلیک برخوردار میباشد. همکاری نظامی و پراهمیتی در خلال سالیان دراز بین دو کشور ایجاد شد. شرکتهای اسرائیلی در پروژههای عمرانی و ساختمانی ایران شرکت داشتهاند که با احتساب صادرات، سالیانه 300 میلیون دلار به دست آوردهاند. از نظر سمبلیک، اسرائیلیها به رابطه نزدیکشان با ایران مسلمانان به عنوان نشانهای دال بر این که کشور یهودی در خاورمیانه از نظر همه مطرود محسوب نمیشود، نگریستهاند. هرچند ایران روابط دیپلماتیک با اسرائیل برقرار ننموده ولی دفاتر رابط به عنوان هیئتهای نمایندگی دیپلماتیک در همة امور عمل کردند، منتها به صورت بی نام. علاوه بر این به زندگی امنی که 80000 یهودی ایرانی از آن برخوردار بودند قدر و منزلت بخشیده است و این تعداد بالاترین رقم یهودیانی است که هنوز در یک کشور مسلمان زندگی میکنند.

4- بدین جهت اسرائیلیها با بیم و هراس فزایندهای علائم واضحی را در خصوص مورد تهدید واقع شدن روابط دوجانبهشان با ایران مشاهده مینمایند. آنها به اظهارات بختیار نخست وزیر معرفی شده در این خصوص که اسرائیل درآینده از ایران نفت خام دریافت نخواهد کرد اشاره میکنند. هر چند این تحول که انتظارمیرفت مسئله مبرمی را برای اسرائیل ایجاد مینماید ولی دولت اسرائیل مشتاق پناه آوردن به تعهد سال 1975 ایالات متحده در شبه جزیره سینا در خصوص تأمین اسرائیل با نفت ایالات متحده تا زمانی که راههای چاره دیگر به خوبی مورد بررسی قرار گیرند، نمیباشد. نه تنها پیش بینی اتکای بیشتر به واشنگتن در اینجا شبهات و تردیدهایی را ایجاد مینماید، بلکه خرید نفت ایالات متحده خیلی گران تمام خواهد شد وبنابراین اگر امکان آن وجود داشته باشد بایستی از آن اجتناب ورزیده شود.

5- چیزی که به تیرگی منبعث از این نگرانیها میافزاید، عکسالعملهای استراتژیک بی شمار ضد غربی است که یک ایران رادیکال از خود نشان خواهد داد. نه تنها یک تولید کننده مهم نفتی با یک تلاطم از جبهه غرب خارج میشود بلکه موضع ایالات متحده در قسمت شمالی هر چه بیشتر در معرض از هم پاشیدگی قرار میگیرد و احتمالاً به نفوذ شوروی افزوده میشود. علاوه بر این چون که به نظر نمیرسد مخالفین مسلمان شاه قادر به استقرار یک رژیم جانشین با ثبات باشند، اسرائیلیها معتقدند ایران برای یک دوران طولانی در آشوب به سر خواهد برد. دولت بعدی ممکن است یک دولت تندرو نباشد، ولی قوی هم نخواهد بود. علیرغم به رسمیت شناختن نیروهای انقلابی در حال فعالیت در ایران از طرف اسرائیلیها، آنان معتقدند که ایالات متحده میتوانست با انرژی و شدت بیشتر و به طرز مؤثرتری به یکی از متحدان همیشگی و ثابت قدم آنان یاری دهد. آن اسرائیلیهایی که نسبت به ارزش تعهدات ایالات متحده مشکوک میباشند، به صورت بی تجانسی به ایران به عنوان مثالی (برای اسرائیل ـ م) در این خصوص که اسرائیل در تحلیل نهایی نمیتواند متکی به واشنگتن باشد، اشاره مینماید.

6- با نگرشی وسیعتر، اسرائیلیها از این وحشت دارند که تا زمانی که در تولید نفت ایران به میزان زیادی کاهش وجود دارد، کشورهای صنعتی حتی ممکن است از این هم بیشتر به عربستان سعودی متکی شوند. در اینجا به ایالات متحده این طور نگریسته میشود که برای اعمال فشار به عربستان جهت حمایت از پیمان کمپ دیوید و راه حلی معتدل برای تضادهای اعراب و اسرائیل تمایل کمتری خواهد داشت. علاوه بر این، در این حال که سعودیها کنترل را از همیشه بیشتر در اختیار دارند،سادات نیز جای کمتری برای مانور در مذاکرات صلح از زمان حاضر خواهد داشت.

7- اسرائیلیها با در نظر گرفتن این مطلب یک بار دیگر بر جدل همیشگی خود در این خصوص که عربستان سعودی برای آمریکا یک حامی غیر قابل اتکاء میباشد، اصرار میورزند. دید اسرائیلیها از عربستان سعودی به این صورت است که آن را ذاتاً درست مثل رژیم شاه در مقابل موجی از تعصبگرایی اسلامی ضربه پذیر میدانند. اعتقاد بر این است که سیر سریع نوسازی و تغییر و تحول در عربستان سعودی زمینهای آماده برای نفوذ فزاینده عناصر مذهبی افراطی در خاندان سلطنتی و سنتی برای ظهور یک سعودی فراهم میآورد.

8- نگرانیها و اضطرابهایی که به واسطة تحولات ایران ایجاد شدهاند هنوز هم تغییر مشهودی در مواضع دولت اسرائیل در رابطه با معاهده با مصر ایجاد ننمودهاند و ما هم فکر نمیکنیم که ایجاد نماید. مسائل باقی مانده در عهد نامه محدود هستند و هیچ نشانهای وجود ندارد که وقایع ایران بتوانند در آنها رسوخ نمایند. فیالواقع، میتوان به طور منطقی به این نتیجه رسید که انقراض یکی از رژیمهای میانه رو در منطقه، اسرائیلیها را به فکر عاقبت خود با مصر در وحله اول و متعاقباً با عربستان سعودی انداخته و بنابراین با حداکثر سرعت ممکنه به سمت پایان بخشیدن به کار معاهده حرکت مینمایند. ولی متأسفانه آن آینده نگری استراتژیک در این جا تقریباً به طور کامل وجود ندارد. برخی افراد از جمله دایان وزیر امور خارجه [اسرائیل] رژیم سادات را بالقوه و به همان اندازه در مقابل همان نیروهایی که به نظر میرسد تقریباً شاه را ساقط کرده باشند، ضربه پذیر میداند. آنها نسبت به واگذاری منطقه استراتژیک و چاههای نفت در مقابل یک پیمان صلح با رژیم بالقوه ضربه پذیر مصر فقط محتاطتر شدهاند. چیزی که ما به طور کلی در این جا شاهد آن هستیم یک اضطراب عمیق در مورد تأثیری میباشد که یک ایران رادیکال میتواند بر خاورمیانه به طور اعم و اسرائیل به طور اخص داشته باشد، ولی تأییدی بر این که سیاستهای دولت ایران بتواند نفوذ قابل ملاحظهای بر سرنوشت میانه روی در منطقه داشته باشد وجود ندارد.

* * *

بر اساس مندرجاتاینگزارشخیلیمحرمانهسفارتآمریکا،مقامات، سیاستگذاران و برنامهریزان اسرائیلی، به علل و عوامل زیر نسبت به تحولات ایران در آستانه سقوط سلطنت پهلوی و پیروزی انقلاب اسلامی، دچار بهت، اضطراب، هراس و وحشت شده و به آنها اعتراف کردهاند:

1- تقویت و گسترش موج اسلام گرایی نوظهور در منطقه خاورمیانه؛

2- تأثیر بر فروش نفت ارزان ایران به اسرائیل و بلکه قطع شیرهای نفت؛

3- تهدید ثبات، صلح و آرامش مورد پسند و قبول و نظر آمریکاییها و صهیونیستها با تقویت و گسترش امواج اسلام خواهی منطقه؛

4- قطع ارتباط و همکاری ایران و اسرائیل؛

5- افزایش عکس العملهای استراتژیک ضد اسرائیلی از سوی یک ایران انقلابی و رادیکال؛

6- ناتوانی آمریکا در جانبداری عملی و مؤثرتر همراه با شدت و انرژی بیشتر از شاه ایران به عنوان یکی از متحدان همیشگی و ثابت قدم اسرائیلیها و آمریکاییها؛

7- نامطمئن و متزلزل بودن تکیهگاه واشنگتن برای اسرائیل در مواقع بحرانی و مقتضی؛

8- نظارت همراه با عجز، بهت زدگی و هراسناکی آمریکا و اسرائیل به سیر فروریختگی شاه ایران به اعماق؛

9- اضطراب و نگرانی به دلیل تأثیرگذاری ایران انقلابی و رادیکال بر اسرائیل به طور خاص و خاورمیانه به طور عام؛

10- از هم پاشیدن اصلاح ناپذیر رژیم وفادار، دوست و طرفدار غرب در ایران؛

11- عدم امکان و ناتوانی آمریکا و اسرائیل در ایجاد یک کودتای نظامی به نفع شاه برای توان بخشی به دولت اسرائیل در مسیر حفظ لااقل بخشی از روابط خود با ایران؛

12- توفیق مخالفین اسلامی شاه به قدرت بخشیدن به نیروهای نو ظهور اسلامی در منطقه و برهم زدن ثبات و ساختار مورد نظر آمریکا و اسرائیل در منطقه؛

13- تأثیر محسوس رویدادها و تحولات ایران بر روابط دوجانبه ایران و اسرائیل و جریان صلح و سازش میان اعراب و اسرائیل در آینده؛

14- خروج ایران از جبهه غرب و تضعیف مواضع و موقعیت آمریکا در منطقه؛

15- ضربه پذیری عربستان سعودی در برابر اسلام گرایان و تزلزل، نامطمئن و غیرقابل اطمینان بودن سعودیها به عنوان جایگزین سلطنت پهلوی در منطقه؛

16- ناتوانی همراه با آشفتگی و سراسیمگی اسرائیلیها در حفظ توازن و موقعیت خود در منطقه؛

17- عدماطمیناناسرائیلیهابه رژیم انورسادات در مصر و ضربهپذیریآن در برابر موج نوظهور اسلامگرایی؛

نکتة بسیار حائز اهمیت و قابل توجه، علاوه بر موارد یاد شده، تحلیل، برداشت و اعتراف دیپلمات سفارت آمریکا در گزارش یاد شده است که پس از اشاره به سراسیمگی، آشفتگی، بهت زدگی، اضطراب و هراسناکی مقامات اسرائیلی تصریح می کند: «متأسفانه آن آیندهنگری استراتژیک در اینجا [میان دولتمداران، سیاستگذاران، مقامات و رهبران اسرائیل] تقریباً به طور کامل وجود ندارد.»

زین العابدین صدیق

ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1. اسنادلانه جاسوسی آمریکا، دانشجویان مسلمان پیرو خط امام، کتاب هفتم، چاپ جدید، جلد شصتوسه تا هفتادودو، کتاب شصتوسوم، دخالتهای آمریکا در ایران(12)، موسسه مطالعات و پژوهشهای سیاسی، سند شماره هفت، صفحات 25 تا 27.

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.