حاکمان عربستان طی سال های اخیر، به تدریج ارتباط و همکاری های خود با رژیم صهیونیستی را آشکارتر میکنند.
به نوشته یک روزنامه اسرائیلی طی سه سال سه اسرائیلی و سه عربستانی به طور محرمانه با یکدیگر ملاقات کردند.
به نوشته خبرگزاری بولمبرگ این دیدارها در رم، چکسلواکی و هند برگزار شد.
سارا لیوویچ دار نویسنده ی اسرائیلی در معاریو در ادامه مقاله خود افزود: این شش نفر به شکل شفافی در رابطه با چالشهای مشترک دو دولت و به ویژه در مورد ایران به عنوان دشمن مشترکشان به گفت و گو پرداختند و در مورد ثبات منطقهای تبادل نظر کردند.
دوری گولد که در آن زمان پژوهشگر مرکز سیاستهای قدس بود، در رأس هیئت سه نفره اسرائیلی قرار داشت.
انور عشقی شخصیت نزدیک به خانواده سلطنتی و سفیر سابق عربستان در ایالات متحده نیز ریاست هیئت عربستانی را به عهده داشت.
عشقی در آن زمان یادداشتهایی را در این رابطه به زبان انگلیسی نوشته بود، که شیمون شاپیرا یکی از مدیرا وزارت امور خارجه اسرائیل که در آن زمان به عنوان پژوهشگر مرکز سیاستهای قدس در مذاکرات حضور پیدا میکرد، این یادداشتها را به زبان عبری ترجمه کرد.
عربستانیها و اسرائیلیها تحت تأثیر یکدیگر قرار دارند، شما هر روز شانس ملاقات با عربستانیها را ندارید، این را یکی از اسرائیلیهای شرکت کننده در گفت و گوها اعلام کرد.
ناگهان شما عربستانیهای بسیار اندیشمندی را میبینی که در رابطه با شرایط منطقهای ذی اطلاع میباشند، آنها کسانی هستند که باید با آنها گفت و گو کنیم.
آنها تحت تأثیر اندیشههای اسرائیلی هستند و با همان انگیزه و با نگاهی مشابه به اوضاع سخن میگویند.
ناگهان متوجه میشوید که توافق صلح با عربستان چیزی غیر قابل دسترسی محسوب نمیشود، فقط کافی است که زمینه را فراهم کنید.
این حادثه شاید فردا رخ ندهد اما پشت دیوارهای تاریکی هم قرار ندارد زمانی که از ملاقاتها خارج میشدیم به خود میگفتیم خاورمیانهای مملو از امید با آیندهای بهتر وجود دارد.
در ژوئن2015 دیدارها جنبهی علنی به خود گرفت. زمانی گولد در جریان نشست مرکز پژوهشهای واشنگتن با عشقی دست داد، عشقی هم دررتباط عربستان و اسرائیل برابر دوربینها گفت به طور حتم میتوان با یکدیگر همکاری کرد زیرا منافع مشترک بسیاری بین دو طرف وجود دارد. چند روز بعد از آن گولد به عنوان مدیر کل وزارت امو خارجه منصوب شد، عشقی هم یک سال پیش به دعوت تشکیلات خودگردان به قدس سفر و در مسجدالاقصی هم نماز خواند.
برخی از عربستانیهای نزدیک به خانواده سلطنتی در تویتر و تحت نام «مجتهد» اعلام کردند عربستان از طریق آفریقای جنوبی از اسرائیل پهباد خریداری میکند.
نشریه آمریکایی آتلانتیک خبر داد اسرائیل به عربستان پیشنهاد فروش «کنبد آهنین» را برای کمک به این کشور در جنگ یمن داده است.
اسرائیل از حمله عربستان به یمن حمایت کرد.
ایهود باراک سهامدار شرکت «سیالوم تکنولوزی» است که ابزارهای امنیتی به عربستان و عمان میفروشد.
دشمن مشترک
نمیتوان منافع مشابهی را که اخیرا بین اسرائیل و اردن و مصر، عربستان و بقیه کشورهای خلیج فارس به اعتلاف سنی شهرت دارند نادیده گرفت.
نظرسنجی که چند ماه پیش در عربستان انجام شد نیز مؤید این رویکرد است. در نتایج این نظرسنجی اکثر عربستانیها اعلام کردند از ایران بیش از اسرائیل احساس نگرانی میکنند. درست است که روابط بین امیدواری و ناامیدی در نوسان است و رهبران عرب و اسرائیلی هم گُل و هم خار به یکدیگر تقدیم میکنند اما شخصیتهای عالی رتبه اسرائیلی به شکل بیسابقهای در جهان عرب در حال رفت و آمد هستند.
شخصیتهای عالی رتبه سازمانهای اطلاعاتی از جمله رئیس موساد به عربستان سفر کردهاند. یک پایگاه اطلاعرسانی امریکایی با استناد به منابع عربی خبر داد، یاثیر لاپید در نیویورک با امیر ترکی الفیصل که در گذشته رئیس سازمان اطلاعات عربستان و سفیر این کشور در ایالات متحده بود دیدار کرده است.
موشه یلعون وزیر دفاع هم با فیصل در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ دیدار کرد این دیدار به رغم آن صورت گرفت که فیصل اخیرا گفته بود که عربها در گذشته تلاشهای صلح را رد کرده و امروز نیز اسرائیلیها حاضر به صلح نیستند.
عبدلله الشمار دیپلمات سابق عربستانی هم اخیرا در والاستریت ژورنال نوشته بود اگر او تصمیم گیرنده بود لحظه ای در همکاری با اسرائیل در رابطه با تمامی مسائل مربوط به سیاستهای هستهای ایران درنگ نمینمود.
زائیف الکین وزیر اسرائیلی هم از این رویکرد حمایت میکند.
او در گفتوگویی با یک پایگاه خبری عربستانی که اوایل سال جاری(میلادی) انجام گرفت اعلام کرد: ایران تهدید مشترک برای اسرائیل و عربستان است. ما در حال سامان دادن به خاورمیانهای جدید نیستیم بلکه در حال جنگ با دشمنانی مشترک هستیم این نوع جنگها همواره منجر به همکاری کامل نمیشود بلکه موجب شکلگیری همکاریهای آتی حول محور نقاط مشخصی میگرددند.
پائول جابرتنسکی پژوهشگر مرکز تحقیقات امنیت ملی معتقد است نگرانی از ایران و بیانگیزگی نسبت به سیاستهای ایالات متحده در هرچه که به این موضوع مربوط میشود منجر به همکاری بین اسرائیل و کشورهای خلیج فارس میگردد.
او میافزاید: به طور حتم این نکته را میتواند موجبات خوشبینی را به وجود آورد. روزنههای نوری در این چهارچوب دیده میشوند. این همان روند حرکت رو به فزونی است که از چند سال پیش آغاز شده بود. اخیرا بهبود روابط به شکل ملموسی صورت گرفته است مسألهای که باعث شد تا روابط با اسرائیل جنبه علنی به خود بگیرد اگر مسئولیین عربستانی در گذشته نمیتوانستند با اسرائیلیها در برابر دوربین حاضر شود؛ اما چند ماه پیش این ملاقات به شکل علنی انجام گرفت در حال حاضر هم بهبود روابط در پشت پرده در حال انجام است که این امر بهتر مینماید. در لحظهی خروج این روابط از درون صندوق و در سایه ویژگیهای خاورمیانه باید گفت چنین روابطی تا ابد نمیتوانست پشت پرده باقی بماند. همه چیز به شکل زیرزمینی انجام میشود نظر الیران ملاول از شرکت بازارهای عربی است که به سرمایهداران اسرائیلی برای تجارت با کشورهای عربی کمک میکند به اعتقاد وی انتشار چنین مسألهای صرفا به زیان شرکتهای اسرائیلی تمام میشود. پس ما تمامی تلاش خود را برای مخفی نگه داشتن روابط بین اسرائیل و کشورهای عربی به کار میبندیم.
حسن نصرالله رهبر حزب الله متوجه این خاورمیانه جدید که در برابر چشمانش در حال شکلگیری است، شده است و در این باره چند هفته پیش گفته بود: بزرگترین خطری که حزب الله را تهدید میکند بهبود روابط بین اسرائیل و کشورهای عربی است.
کشورهایی که دشمنان مشترک حزب الله و ایران محسوب میشوند، این کشورها اخیرا حزب الله را یک سازمان تروریستی اعلام کردند و پیشبینی میشود از کنفرانس اسلامی هم خواسته شود این اعلامیه را به رسمیت بشناسند.
خالد بن احمد آل خلیفه وزیر امور خارجه بحرین چند هفته پیش اعلام کرده بود ایران به مراتب بیش از اسرائیل، کشورهای خلیج فارس و ثبات خاورمیانه را تهدید میکند.
عبدلله الشمار دیپلمات سابق عربستانی هم اخیرا در والاستریت ژورنال نوشته بود اگر او تصمیم گیرنده بود لحظه ای در همکاری با اسرائیل در رابطه با تمامی مسائل مربوط به سیاستهای هستهای ایران درنگ نمینمود.
زائیف الکین وزیر اسرائیلی هم از این رویکرد حمایت میکند.
او در گفتوگویی با یک پایگاه خبری عربستانی در اوایل سال جاری(میلادی) گفت: ایران تهدید مشترک برای اسرائیل و عربستان است. ما در حال سامان دادن به خاورمیانهای جدید نیستیم بلکه در حال جنگ با دشمنانی مشترک هستیم این نوع جنگها همواره منجر به همکاری کامل نمیشود بلکه موجب شکلگیری همکاریهای آتی حول محور نقاط مشترک و مشخصی میگردند.
یائول جابوتنسکی پژوهشگر مرکز تحقیقات امنیت ملی معتقد است نگرانی از ایران و بیانگیزگی نسبت به سیاستهای ایالات متحده در هرچه که به این موضوع مربوط میشود منجر به همکاری بین اسرائیل و کشورهای خلیج فارس میگردد.
او میافزاید: به طور حتم این نکته را میتواند موجبات خوشبینی را به وجود آورد. روزنههای نوری در این چهارچوب دیده میشوند. این همان روند حرکت رو به فزونی است که از چند سال پیش آغاز شده بود. اخیرا بهبود روابط به شکل ملموسی صورت گرفته است مسألهای که باعث شد تا روابط با اسرائیل جنبه علنی به خود بگیرد اگر مسئولان عربستانی در گذشته نمیتوانستند با اسرائیلیها در برابر دوربین حاضر شود؛ اما چند ماه پیش این ملاقات به شکل علنی انجام گرفت در حال حاضر هم بهبود روابط در پشت پرده در حال انجام است. در لحظهی خروج اخبار این روابط از درون صندوق اسرار و در سایه ویژگیهای خاورمیانه باید گفت چنین روابطی تا ابد نمیتوانست پشت پرده باقی بماند. همه چیز به شکل زیرزمینی انجام میشود. این نظر الیران ملاول از شرکت اسرائیلی بازارهای عربی است که به سرمایهداران اسرائیلی برای تجارت با کشورهای عربی کمک میکند. به اعتقاد وی انتشار چنین مسألهای صرفا به زیان شرکتهای اسرائیلی تمام میشود. پس ما تمامی تلاش خود را برای مخفی نگه داشتن روابط بین اسرائیل و کشورهای عربی به کار میبندیم
ثبت دیدگاه