«أَلَمْ تَرَ إِلَى الَّذِينَ أُوتُواْ نَصِيباً مِّنَ الْكِتَابِ يُؤْمِنُونَ بِالْجِبْتِ وَالطَّاغُوتِ وَيَقُولُونَ لِلَّذِينَ كَفَرُواْ هَؤُلاء أَهْدَى مِنَ الَّذِينَ آمَنُواْ سَبِيلاً»
«آيا نديدي و عجب نداشتي از حال آنان كه بهره اي از كتاب آسماني هم داشتند (يعني جهودان) باز چگونه به بتهاي جبت و طاغوت گرويده (و با مشركين هم عهد و متّفق شدند) و به كافران مشرك ميگويند كه راه شما به صواب نزديكتر از راه اهل ايمان است؟.»*
سوره نساء-آيه ی 51
اين آيه از وقوع حادثه اي پرده برميدارد؛ زيرا بعضي از اهل كتاب (يهود)؛ به نفع كفّار و به ضرر مؤمنين حكمي دادند و گفتند راه مشركين بهتر از مؤمنين است{…}.
اين قضاوت ايشان، اعتراضي بود (از جانب يهوديها) بر اين كه مشركين دور از حق نيستند؛ يعني ايمان به جبت و طاغوت ـ كه خدا به آنها (يهود) نسبت داده ـ حق است{…}.
اين قضيه مؤيد سبب نزول آيه است كه مشركين مكه از اهل كتاب (يهود) داوري بين خودشان و بين مؤمنين را در{درستي} اعتقاداتشان خواستند و اهل كتاب{يهود} به ضرر مؤمنين حكم دادند{…}.
بيان اين نكته كه آنان از كتاب آسماني اطلاع و بهره داشتند براي اين است كه مذمّت و عيب بر ايشان بيشتر وارد باشد، زيرا ايمان علماء اهل كتاب به جبت و طاغوت (با وجودي كه به كتاب آسماني عالم بودند) مفتضحتر ميباشد.
استاد علّامه سيّد محمّد حسين طباطبايي؛ تفسيرالميزان؛ جلد 4؛ ص 547-548.
——————
* مفسربن شأن نزول اين آيه را در نقش سران يهود بنيالنضير در تحريك و ترغيب مشركين براي آغاز جنگ خندق (احزاب) دانستهاند
ثبت دیدگاه